Veelgestelde vragen
Persoonlijk portaal (LOGIN)
Hoe maak ik een login aan?
U dient zelf geen account aan te maken. Bij uw eerste aanvraag ontvangt u een registratielink via e-mail zodra de resultaten beschikbaar zijn. U kunt vervolgens zelf een wachtwoord aanmaken. Vanaf dat moment kunt u altijd inloggen met uw e-mailadres en wachtwoord om uw NeorniLab-resultaten te raadplegen op uw persoonlijke portaal.
Wat betekent 'Hertest/In onderzoek'?
Hertest
In bepaalde situaties moet een vogel opnieuw getest worden. Op uw persoonlijke portaal wordt dit weergegeven als 'Hertest'. Dit proces verloopt volledig automatisch en uw vogel wordt zo snel mogelijk opnieuw getest. Een hertest kan om verschillende redenen nodig zijn:
- Slechte staalkwaliteit
- Onvoldoende DNA beschikbaar in het monster (bv. bij afgevallen ruiveren)
- De test is mislukt of was niet succesvol
- De resultaten wijken af van de standaard
Als er onvoldoende DNA van goede kwaliteit beschikbaar is, nemen we contact met u op om aanvullend DNA van de vogel in kwestie te verzamelen. Om dit te voorkomen, raden we u sterk aan om geen afgevallen ruiveren op te sturen en altijd meerdere veren te verzamelen.
In onderzoek
Door onvoorziene omstandigheden is de standaard oplevertermijn overschreden. Zodra de resultaten bekend zijn, verschijnen deze op uw persoonlijke portaal.
Kleurmutaties
Wat wordt er precies getest bij een kleurmutatietest?
Bij NeorniLab gaan we via een DNA-test na of een vogel drager is van een bepaalde kleurmutatie (de zogenaamde 'splitvogels'). Wij maken hierbij het onderscheid tussen mutatie en kleur of fenotype. In de meeste gevallen is slechts 1 mutatie verantwoordelijk voor een kleur. In bepaalde gevallen kunnen er echter meerdere mutaties, afzonderlijk of in combinatie, verantwoordelijk zijn voor een kleur.
Zo komen er bij de oranjevleugelamazone (Amazona amazonica) en de edelpapegaai (Eclectus roratus) 2 blauwe mutaties voor, namelijk blue1 en blue2. Ook bij de grote alexanderparkiet (Psittacula eupatria) vinden we een SL ino1-mutatie en een SL ino2-mutatie. Bij NeorniLab testen we daarom niet op het fenotype, d.i. de kleur, maar op specifieke mutaties. Zo kunnen wij een 100% zeker resultaat garanderen.
Goed om te weten
- De mutaties waarop we testen worden steeds vermeld op onze website. U kunt een vogel op een specifieke mutatie laten testen, of op kleur. In het laatste geval testen we op alle mutaties.
- Indien u niet zeker bent over de precieze mutatie, kunt u op het aanvraagformulier eenvoudigweg de kleur noteren, dan testen we op alle mutaties die op te sporen zijn voor de kleur in kwestie.
- Wanneer u een kanssplit vogel bij NeorniLab laat testen, kunt u steeds stalen van een split- of mutatievogel van dezelfde bloedlijn meesturen. Zo bent u zeker dat het om dezelfde kleurmutatie gaat. In de meeste gevallen zal dit het geval zijn.
Fenotype (kleur) | Mutatie(s) | |||
---|---|---|---|---|
Blauw | blue1, blue2 | |||
SL ino (bekend als 'lutino') | SL ino1, SL ino2 | |||
Opaline | opaline1 | |||
... | ... |
Hoeveel kost een kleurmutatietest?
De prijs van een kleurmutatietest hangt af van de vogelsoort en de specifieke kleurmutatie. Voor het ontwikkelen van een nieuwe kleurmutatietest dient er steeds een nieuw onderzoek opgestart te worden. De prijs van een kleurmutatietest is daarom afhankelijk van de investeringen die nodig zijn voor het uitvoeren van het onderzoek en het ontwikkelen van de test. Alle actuele prijzen zijn beschikbaar via info@neornilab.be.
Ik kan mijn vogelsoort of kleurmutatie niet terugvinden, wat nu?
Wij ontwikkelen constant nieuwe kleurmutatietesten. Indien u een bepaalde kleurmutatie niet terugvindt op onze website, dan is deze test nog niet ontwikkeld en/of dient er verder onderzoek uitgevoerd te worden. U kunt deelnemen aan ons onderzoek door referentiestalen in te sturen. Wij houden u vervolgens op de hoogte van de testontwikkeling. Bij interesse kunt u ons contacteren via info@neornilab.be met vermelding van de vogelsoort en de kleurmutatie.
Wat hebben wij nodig om een nieuw onderzoek op te starten (referentiestalen)
- Een bloedcapillair en 4-5 borstveren van 3-5 vogels die de kleurmutatie veruiterlijken (= mutatievogels)
- Een bloedcapillair en 4-5 borstveren van 3-5 vogels die 100% drager/split zijn (= splitvogels)
- Een bloedcapillair en 4-5 borstveren van 3-5 vogels die de kleurmutatie niet veruiterlijken en 100% niet-drager zijn van de op te sporen mutatie (bv. zowel een wildkleur als een lutino vogel kunnen gebruikt worden als referentie voor het onderzoek naar de blauwe mutatie; Evenzeer kunnen een blauwe en lutino vogel gebruikt worden voor het onderzoek naar een dun fallow-mutatie; ... Of, simpelweg, 3-5 wildkleuren die geen drager zijn van de op te sporen mutatie)
Belangrijk om te weten
- Indien mogelijk, neem de stalen van de mutatievogels en splitvogels af bij minstens 1 verwante pop, 1 verwante man en 1 verwant jong zodat er een genetische stamboom kan worden gemaakt. Er mag hierbij gekruist worden tussen de mutatievogels en splitvogels (bv. 1 mutatiepop, 1 splitman en 1 splitjong).
- Vermeld steeds de ringnummers bij de referentiestalen zodat wij gericht vragen kunnen stellen over een specifieke vogel indien nodig
Hoe dien ik een aanvraag in voor een kleurmutatietest?
Volg de stappen hieronder om een kleurmutatietest aan te vragen. Voor het indienen van referentiestalen, neemt u eerst contact met ons op info@neornilab.be met vermelding van de vogelsoort en de kleurmutatie.
STAP 1: Verzamel uw stalen (2 opties)
- Een set van 4-5 versgeplukte borstveren of 2-3 staartveren of vleugelpennen
- Een bloedcapillair
STAP 2: Vul het aanvraagformulier in
- Download het aanvraagformulier voor papegaaien
- Vul alle gegevens in
- Kruis 'Kleurmutatie' aan en specifieer de mutatie (bv. blue1, SL ino2 ...)
- Indien u niet zeker bent over de specifieke kleurmutatie, kunt u eenvoudigweg de kleur noteren (blauw, lutino, opaline ...), dan testen we op alle mutaties die op te sporen zijn voor de kleur in kwestie
STAP 3: Dien uw aanvraag in
- Via onze balie of brievenbus
- Via de post: verzend het pakket naar NeorniLab, Beverlosesteenweg 129, 3583 Paal, België
STAP 4: Betaling
- Zodra wij uw aanvraag ontvangen hebben, ontvangt u van ons een bevestiging met factuur via e-mail
- U betaalt via bankoverschrijving
STAP 5: Log in op uw persoonlijke portaal
- Zodra uw resultaten bekend zijn, ontvangt u een e-mail
- Om de resultaten te raadplegen dient u over een login te beschikken. U ontvangt deze login van ons in de vorm van een registratiemail bij ontvangst van de eerste resultaten.
Werking
Hoe ziet het certificaat eruit?
Na afloop van de analyse(s) ontvangt u een certificaat met het resultaat, de gegevens van het dier en, indien gewenst, uw persoonlijke gegevens. Dit certificaat bevat steeds een unieke certificaatcode. Aan de hand van deze code kunt u later de echtheid van het certificaat bij ons verifiëren aan de hand van de identificatie (ring/chip) van de vogel. Indien de monstername is uitgevoerd door een dierenarts, draagt uw certificaat bovendien een keurmerk om fraude te voorkomen. U kunt uw certificaat downloaden op uw persoonlijke portaal.
Wat is de doorlooptijd voor de analyses?
Zodra de resultaten bekend zijn, verschijnt uw certificaat met de resultaten op uw persoonlijke portaal. U wordt hiervan via e-mail op de hoogte gebracht.
2 tot 3 werkdagen
- Geslachtsbepaling
- Ziektetesten
- Prestatiegenen
5 werkdagen
- Soortbepaling
5-7 werkdagen
- Verwantschapsonderzoek
- Kleurmutatietesten (niet van toepassing op testen die nog niet ontwikkeld, of nog in ontwikkeling zijn)
Staalname
Wie kan het staal afnemen?
U kunt een staal zelf nemen of het door een dierenarts laten nemen. Wanneer een staal door een dierenarts worden genomen, krijgt uw certificaat een stempel om fraude te voorkomen. Bent u dierenarts? Neem contact met ons op.
Stalen verzamelen
Ga hygiënisch te werk bij het verzamelen van de stalen. U kunt bij ons onderstaand staalnamemateriaal aanvragen via ons contactformulier. Om contaminatie te vermijden worden alle monsters bij voorkeur verzameld in onze zipzakjes.
- Zipzakjes voor veren
- Bloedcapillairtjes
- Swabs
Stalen insturen
Bezorg ons uw volledige aanvraag via onze balie *, via de post * of via uw dierenarts. Voor meer info, zie Vraag uw test aan. Vraag uw staalnamemateriaal aan via ons contactformulier.
* Adres: NeorniLab, Beverlosesteenweg 129, 3583 Paal, België